Chocomoussetaart

 


Nodig voor de chocoladebiscuit:
- 4 eieren
- snuifje zout
- 100 g suiker
- 85 g bloem
- 15 g cacaopoeder

Nodig voor de chocomousse:
- 100 ml melk
- 75 ml room
- 2 eidooiers
- 25 g suiker
- 120 g melkchocolade, callets of in stukjes gehakt
- 120 g fondant chocolade, callets of in stukjes gehakt
- 300 ml opgeklopte slagroom

Nodig voor de ganache:
- 200 ml room
- 1 el honing
- 200 g fondant chocolade, callets of in stukjes gehakt
- 40 g boter op kamertemperatuur

Werkwijze voor de chocoladebiscuit:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakevorm van 24 cm * in  met boter of bakspray en bekleed de vorm met bakpapier.
- Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een kom. Klop de eiwitten luchtig op en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Blijf kloppen tot de eiwitten stijf zijn.
- Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker tot een luchtige massa.
- Spatel 1/4 van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg als dit gemengd is de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe.
- Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa.
- Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak 20 à 25 minuten.
- Laat de biscuit 10 minuten in de vorm afkoelen en ontvorm daarna om verder te laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze voor de chocomouse:
- Doe de melk en de helft van de room in een pannetje. Breng dit aan de kook.
- Doe de rest van de room met de eidooiers en de suiker in een kom en klop dit door elkaar.
- Giet al roerend het kokende melkmengsel bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend op een matig vuur tot de massa indikt.
- Haal de pan van het vuur en giet het mengsel op de chocolade. Roer alles tot de chocolade gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het chocolademengsel en meng dit tot een egale massa.
- Spatel de rest van de slagroom erdoor en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.

Werkwijze voor het samenstellen van de taart:
- Snijd de afgekoelde biscuit doormidden zodat je twee gelijke plakken hebt.
- Bekleed de zijkanten van een springvorm van 24 cm met bakpapier en leg een plak biscuit op de bodem van de vorm.
- Schep de chocomousse erop en strijk glad. Dek af met de andere plak biscuit en druk licht aan.
- Zet de vorm minstens 4 uur in de diepvriezer (een nacht is ideaal).

Werkwijze voor de ganache:
- Doe de room en de honing in een steelpannetje en breng dit aan de kook.
- Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room erover. Roer het mengsel tot de chocolade is opgelost.
- Laat de ganache afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Werkwijze voor de afwerking van de taart:
- Haal de bevroren taart uit de diepvriezer en verwijder de springvorm.
- Zet de taart op een rooster en overgiet ze met de ganache.
- Werk de taart af met vers fruit, slagroom of snoepjes en zet ze in de koelkast tot ze ontdooid is (ongeveer 2 uur).

* De taart op de foto heeft een doorsnede van 15 cm, gemaakt met de helft van de ingrediënten uit het beschreven recept.


0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design