Melkbrood (koekenbrood van mémé)


Nodig

- 250 ml lauwe volle melk
- 25 g verse gist of 10 g droge gist
- 1 ei
- 2 x 250 g bloem
- 50 g boter
- 40 g suiker
- 10 g vanillesuiker
- een mespunt zout
- bakspray of boter om de bakvorm/bakplaat in te vetten
- 1 losgeklopt ei om te doreren

Werkwijze

- Los de gist op in de melk en voeg het ei toe. Voeg 250 g bloem toe en laat deze massa gedurende 10 minuten rusten.
- Voeg de rest van de bloem toe aan het voordeeg en kneed het deeg 20 minuten met de hand of 10 minuten met de keukenmachine. Voeg halverwege het kneden de boter, de suiker en het zout toe.
- Laat het deeg 30 minuten rijzen in de kom onder een droge doek.
- Druk het deeg voorzichtig plat en bol het op. Laat het 10 minuten afgedekt rusten op het werkvlak.
- Rol het deeg uit en leg indien gewenst rozijnen of suikerparels op de uitgerolde deeglap. Vouw dan de beide zijranden van het deeg naar binnen en rol de deeglap van beneden naar boven tot een bol.
- Leg het brood in een ingevette bakvorm of op een bakplaat. Laat het 40 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood gedurende 30-35 minuten. Ontvorm onmiddellijk en laat afkoelen op een rooster.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design