Nodig voor de perenlaag
- 3 grote peren (ik gebruikte Durondeau)
- citroensap van een halve citroen
- 40 g donkerbruine kandijsuiker
- 1 el vanillesuiker
Nodig voor de kruimellaag
- 60 g roomboter
- 50 g kristalsuiker
- 100 g bloem
Nodig voor het cakebeslag
- 150 g roomboter op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzende bloem
- 1 el vanille-extract
- 60 ml melk
- 6 el kookvocht van de peren
Werkwijze
- Schil de peren en snij ze in blokjes.
- Verwarm ze gedurende 5 minuten al roerend in een steelpan samen met het citroensap, de kandijsuiker en de vanillesuiker.
- Zet opzij. Giet het kookvocht niet weg, want je hebt het nog nodig voor het cakebeslag.
- Kneed voor de kruimellaag de boter, kristalsuiker en bloem met je vingertoppen in een ruime kom tot kruimels. Zet opzij.
- Begin daarna aan het beslag door de roomboter met de kristalsuiker romig te mixen.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe. Doe het volgende ei pas bij het beslag als het ei ervoor helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem toe.
- Mix tot slot het vanille-extract, de melk en 6 eetlepels van het perenkookvocht in kleine hoeveelheden bij het cakebeslag.
- Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Giet eerst het beslag in de vorm en schik er daarna de perenstukjes op. Bestrooi met de kruimels.
- Bak de cake 35 à 40 minuten in een op 175° voorverwarmde oven. Je kunt testen of de cake gaar is door er een prikker in te steken. Als de prikker schoon uit de cake komt is de cake klaar!
De cake is heerlijk met een bolletje vanille-ijs als hij nog een beetje warm is!
0 reacties:
Een reactie posten