Paasbrood

Hoewel ik meestal zoet gebak maak, vind ik het ook heel leuk om zelf brood te bakken.  Er is niks lekkerder dan een knapperig brood dat nog wat ovenwarm is.
Dit paasbrood heeft een licht zoet stevig kruim en daardoor is het geschikt om te eten met zowel zoet als hartig beleg.  Door het deeg te vlechten maak je het brood net iets feestelijker.



Nodig voor 2 middelgrote broden:
- 10 g gedroogde gist of 20 g verse gist
- 50 g suiker
- 250 ml lauw water
- 2 losgeklopte eieren
- 1,5 tl zout
- 60 ml zonnebloemolie
- 675 g bloem
- 1 ei
- sesamzaadjes of maanzaadjes

Werkwijze:
- Neem 1 theelepel van de 50 g suiker en meng die samen met de gist door het lauwe water.  Laat 10 minuten rusten, het mengsel zal licht gaan schuimen.
- Meng in de kom van de keukenmachine dit mengel met de rest van de suiker, de eieren, het zout, de olie en de bloem.  Kneed tot een stevig deeg.
- Doe de deegbal in een kom die licht met olie is ingesmeerd.  Rol het deeg om zodat het rondom een olielaagje heeft.  Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten rijzen in een oven van 50°C.
- Haal het deeg uit de kom en sla er stevig op om de lucht te laten ontsnappen.  Verdeel het deeg op een met bloem bestoven werkvlak in 2 gelijke porties.
- Deel elke portie in 3 gelijke delen.  Rol elk deel tot lange, even dikke worsten.  Vlecht ze samen en duw de uiteinden goed samen om ze af te sluiten.
- Leg de 2 vlechten op een met bakpapier beklede bakplaat, maar zorg dat ze elkaar niet raken.
- Laat opnieuw 20 minuten rijzen in een oven van 50°C.
- Haal de gerezen vlechtbroden uit de oven en verhoog de temperatuur naar 180°C.
- Klop het ei los en borstel daarmee het brood in.  Strooi er dan sesam- of maanzaadjes over.
- Bak het brood 20 minuten in het midden van de oven tot het een goudbruine korst heeft.  Laat het afkoelen op een rooster.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design