Gemarmerde chiffoncake (lactose- en koemelkeiwitvrij)


Nodig
- 40 g cacaopoeder
- 60 ml water
- 3 el suiker
- 2 el zonnebloemolie

- 250 g gezeefde bloem
- 250 g suiker
- 1 el bakpoeder (gezeefd)
- 1/2 tl zout

- 120 ml zonnebloemolie
- 7 eigelen
- 175 ml koud water
- 1 tl vanille-essence

- 7 eiwitten

- 125 g fondantchocolade, fijngehakt
- 125 g sojaroom

Werkwijze
- Doe cacaopoeder, water, suiker en olie in een steelpannetje. Verwarm roerend tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
- Doe de gezeefde bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een grote mengkom.
- Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de zonnebloemolie, de eigelen, het water en de vanille-essence.
- Meng met de handmixer, eerst op lage snelheid tot alle ingrediënten vermengd zijn, daarna 5 minuten op hoge snelheid tot je een glad deeg bekomt.
- Klop de 7 eiwitten in een schone kom stijf, tot ze pieken vormen als je de mixer eruit haalt.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng 1/3 van de stijfgeklopte eiwitten met een klopper onder het deeg.
- Hef daarna de rest van de eiwitten in 2 keer met een spatel onder het deeg.
- Breng 1/3 van het beslag over naar een middelgrote kom. Meng er met een spatel het chocolademengsel onder.
- Giet de helft van het vanillebeslag in een bakvorm van 23cm. Je hoeft de bakvorm niet in te vetten.
- Verdeel er daarna de helft van het chocoladebeslag over, daarna de rest van het vanillebeslag en tot slot de rest van het chocoladebeslag.
- Trek met een fijn mesje swirls in het beslag zodat beide kleuren mooi vermengd zijn.
- Bak de cake 60-70 minuten op 160°C. De cake is gaar als hij veerkrachtig aanvoelt en een prikker er schoon terug uitkomt als je die in het midden van de cake steekt.
- Deze cake laat je ondersteboven in de vorm afkoelen. Dit doe je door een stuk verhoudfolie rond de cake te doen (enkel in het midden zodat de warme lucht nog kan ontsnappen) en de cake op 2 houten lepels op een taartrooster te laten afkoelen.


- Ontvorm na een uurtje de cake en laat die verder afkoelen op het taartrooster.
- Breng de sojaroom in een steelpannetje aan de kook. Giet de warme room over de gehakte fondantchocolade en roer tot een glanzende ganache.
- Maak mooie afdruipende chocoladeranden door eerst met een eetlepel ganache over de randen van de cake te gieten. Verdeel daarna de ganache gelijkmatig over de cake.
- Garneer met fruit, snoepjes ... naar keuze.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design