Kruimeltaart met pudding

Als ik een taartje bak gebruik ik meestal kant-en-klaar deeg voor de bodem.  Het gaat een stuk sneller en ik ben nu eenmaal een beetje gemakzuchtig op dat vlak.  Voor deze taart heb je een gistdeeg als bodem nodig en moet je dus iets meer inspanning doen.  Maar het blijft nog steeds een heel eenvoudig taartje dat heerlijk smaakt als vieruurtje!



Nodig voor het gistdeeg:
- 250 g bloem
- 15 g verse gist of 8 g droge gist
- 50 ml lauwe melk
- 1 ei
- 75 g boter
- 25 g kristalsuiker
- 3 g zout

Nodig voor de kruimels:
- 275 g bloem
- 180 g kristalsuiker
- 180 g roomboter in kleine blokjes

Nodig voor de pudding:
- 1/2 l melk
- 100 g suiker
- 50 g puddingpoeder
- 1 eidooier

Werkwijze:
- Giet de lauwe melk met de gist in de mengkom van je keukenmachine.  Laat de mengeling een vijftal minuten staan tot de gist belletjes vormt in de melk.
- Voeg de rest van de ingrediënten voor het deeg, behalve het zout, toe.
- Laat de machine een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.  Kneed nog een vijftal minuten.
- Laat het deeg 45 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats.
- Ondertussen kun je de kruimels maken.  Doe hiervoor alle ingrediënten voor de kruimels in een grote kom.
- Meng door met je vingertoppen te knijpen  de klontjes boter onder de bloem en de suiker.  De kruimels zijn klaar als je dikke klontjes verkrijgt en de boter goed is opgenomen.
- Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je taartvorm.
- Vet de taartvorm licht in en leg de lap deeg erin.  Druk goed aan bij de randen en snij het overtollige deeg weg.  Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Breng voor de pudding 400 ml melk met de suiker aan de kook in een steelpannetje.
- De resterende melk meng je met het puddingpoeder en de eidooier.  Roer goed zodat alle klontjes van het puddingpoeder verdwenen zijn.
- Wanneer de melk kookt doe je eerst een beetje van de kokende melk bij het puddingsausje en roer je dit nogmaals door.
- Giet daarna het puddingsausje bij de kokende melk en laat onder voortdurend roeren binden tot je een dikke pudding hebt.
- Schenk de pudding in de taartbodem en strooi de kruimels erover.  De hele puddinglaag moet bedekt zijn met kruimels.
- Bak de taart 30 minuten op 200°C.
- Haal na het bakken de taart niet onmiddellijk uit de vorm, maar laat ze in de taartvorm afkoelen.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design