Boterkoek

Ter gelegenheid van de nationale feestdag van onze noorderburen plaats ik eens een oer-Nederlands receptje op mijn blog!
Een tijd geleden kocht ik in Albert Heijn een boterkoekvorm.  Deze vorm is ideaal voor het bakken van een boterkoek, maar met een gewone springvorm lukt het ook.



Nodig:
- 250 g bloem
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 8 g vanillesuiker
- 2 eieren
- snuifje zout

Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Mix de boter en de suiker in een  kom tot een luchtig mengsel.
- Voeg 1 van de eieren en een snuifje zou toe.
- Als laatst voeg je de bloem toe, meng goed tot een stevig koekjesdeeg.
- Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de vorm.  Dat lukt het makkelijkst met de bolle kant van een lepel.
- Klop het tweede ei los en bestrijk de koek ermee.  Je hoeft niet het hele ei te gebruiken.
- Als je het deeg hebt gladgestreken kun je er een motief in maken met een fijn mesje, vork of koekjesuitsteker.
- Bak de boterkoek 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin is.
- Als je een boterkoekvorm hebt gebruikt kun je nu het schuifje gebruiken om de koek al wat los te maken.  Laat de koek volledig afkoelen voor je hem uit het bakblik haalt.
- Deze koek is goed voor 12 tot 16 punten.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design