Dulce de leche

Dulce de leche is Portugees voor melkzoet.  Een betere omschrijving van deze lekkernij kun je volgens mij niet bedenken!
Het is eigenlijk een beetje magie, het blikje gecondenseerde melk omtoveren tot deze karamelachtige lekkernij, enkel door het 3 uur te laten koken...  Omdat het zo lang duurt om de blikjes in te koken kun je er evengoed een paar tegelijk doen.  De blikjes blijven op een koele, droge plaats zeker een paar maanden goed als ze ongeopend zijn.
Je kunt het gebruiken als vulling in taart of cupcakes of als broodbeleg.  Als je de dulce de leche opwarmt wordt hij weer vloeibaar en is het een heerlijke topping voor ijs, pudding, yoghurt of pannenkoeken.Nodig:
- Blikje(s) gecondenseerde melk met suiker
- Een grote kookpot (moet groot genoeg zijn om de blikjes volledig onder water te zetten).

Werkwijze:
- Zet het blikje in een kookpot en vul die met water.  Zorg dat het blikje helemaal onder water staat.
- Breng het water aan de kook  en laat het blikje 3 uur zacht koken.  Terwijl de kookpot op het vuur staat moet je af en toe even kijken of het blikje nog wel genoeg onder water staat.  Giet indien nodig wat extra water in de kookpot.  Laat het deksel tijdens het koken op de pot, zo verdampt het water minder snel.  Als het blikje niet meer onder water staat heb je kans dat het ontploft en dat wil je natuurlijk niet...
- Laat het blikje na het koken helemaal afkoelen voordat je er mee aan de slag gaat.


0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design