Chocolade plaatcake

Als je veel collega's hebt, volstaat een gewone cake niet om te trakteren...  Deze plaatcake levert een 40-tal stukjes heerlijke chocoladecake op en is heel makkelijk te maken!



Nodig:
- 150 g boter op kamertemperatuur
- 400 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- snuifje zout
- 5 grote (L) of 6 middelgrote (M) eieren
- 265 g zelfrijzende bloem
- 75 g cacaopoeder
- 300 g halfvolle melk
Voor de afwerking:
- 3 eetlepels abrikozenconfituur zonder stukjes
- 250 g fondant chocolade in stukjes
- 125 g room
- 50 g witte chocolade in stukjes

Werkwijze:
- Bekleed een diepe bakplaat met bakpapier.  Zorg dat je een opstaande rand hebt van 4-5 cm.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Mix de boter met de suiker, vanillesuiker en het zout tot een homogeen mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop nog even door.
- Zeef de bloem en de cacao boven je kom en meng het kort tot een geheel.
- Voeg tot slot de melk toe, meng en je beslag is klaar!
- Verdeel het beslag in de bakvorm.  Bak 30 minuten in het midden van de oven tot de cake gaar is.  Controleer door een prikker in het midden van de cake te steken
- Verwarm de abrikozenconfituur met 1 eetlepel water.  Smeer de warme cake hiermee in.  Laat de cake dan volledig afkoelen voor je de chocoladelaag aanbrengt.
- Verwarm de slagroom met de fondant chocolade op een laag vuurtje tot de chocolade gesmolten is.  Roer tot je een homogene saus hebt (ganache).  Laat de ganache een paar minuten afkoelen tot hij iets dikker is.
- Smelt intussen de witte chocolade in de microgolf tot hij gesmolten is.
- Giet de inmiddels afgekoelde ganache over de cake en verdeel de chocoladelaag mooi egaal met een (palet)mes.
- Doe de gesmolten witte chocolade in een spuitzakje en snij er een klein puntje af.  Spuit evenwijdige lijnen op de bruine chocolade met een afstand van  2-3 cm.
- Neem dan  een satéprikker en trek het puntje door de nog vloeibare witte chocolade loodrecht op de witte lijnen.  Wissel bij elke streep van richting en maak de satéprikker tussendoor telkens schoon.
- Laat de chocoladelaag een paar uur (of een nacht) opstijven (bij voorkeur in de koelkast).  Verdeel de cake met een  verwarmd mes in stukjes en maak het mes na elke snede met warm water schoon voor een mooie strakke snijrand.

0 reacties:

Een reactie posten

 

The lazy bakery Template by Ipietoon Cute Blog Design